Help hoofdluis, maar wat is het nou eigenlijk?

Hoofdluizen zijn kleine krabachtige parasieten die voor kunnen komen op de hoofdhuid. Hoofdluizen kunnen soms zorgen voor epidemien en komen vooral voor op scholen, ze zijn erg besmettelijk. Het hebben van hoofdluisjes heeft overigens niets te maken met slechte hygiëne, wat soms wordt gezegd.
De luisjes klimmen en klauteren met hun kleine klauwtjes van de ene haar op de andere en springen of vliegen dus niet. Dit klimmen gaat vrij snel, dus bij contact tussen twee kinderen kunnen de luisjes makkelijk ‘overstappen’. Ook kunnen luisjes via kleding (jassen, sjaals en mutsen) van het ene kind naar het andere worden overgebracht.
Luisjes leven van bloed en dat zuigen ze uit de hoofdhuid. Gemiddeld ‘drinkt’ het luisje zo'n 3 tot 6 keer per dag. Als het luisje dus niet regelmatig bij de hoofdhuid kan, verhongert hij en sterft. Waar het luisje bijt kan het flink jeuken. Daarom is jeuk vaak het eerste teken van een luizenbesmetting op het hoofd van je kindje.

De luisjes plakken hun eitjes tegen de haarschacht aan. De eitjes heten neten. Na 8 dagen komen de kleine luisjes uit het eitje en zijn dan na ca. 10 dagen geslachtsrijp. Een luisje legt ongeveer 6 neten per dag. Er kunnen dus in korte tijd veel neten aanwezig zijn!

 

Wat zijn de verschijnselen?

De jeuk ontstaat door het speeksel van de luisjes welke in de huid wordt gebracht als ze het bloed opzuigen. Als je kindje gaat krabben kunnen wondjes ontstaan en dit kunnen ontstekingen worden.

 

Bij de Kindervilla verkopen wij Antiluis lotion en shampoo en de speciale luizenkammen.